Program kampa

Preuzmite detaljniji program kampa


PRAVILNIK KAMPA OD A DO Š

 

BEZBEDNOST

Za bezbednost dece tokom boravka u kampu su preduzete višestruke mere. Od početka do kraja kampa deca su pod stalnim nadzorom instruktora i pratećeg osoblja Avantura parka. Pored toga, u stalnom smo kontaktu (24h) sa službom obezbeđenja Ade Ciganlije, kao i sa komunalnom policijom koja patrolira Adom tokom letnjih meseci. Kao dodatna mera opreza, u okviru Avantura parka instalirano je 16 kamera.

DISCIPLINA

Dete koje svojim ponašanjem i postupcima remeti funkcionisanje kampa i život u njemu, ne pridržavajući se pravila kampa, biće prvo upozoreno (a roditelji obavešteni) i ukoliko se takvo ponašanje nastavi, biće isključeno i poslato kući, na račun svojih roditelja/staratelja. Usled prekida kampa, povraćaja novca neće biti.

GODIŠNJAK

Svako dete će posle leta dobiti Godišnjak u elektronskoj formi. Isti će sadržati fotografije svakog deteta ponaosob (svaki roditelj/staratelj je u obavezi da potpiše u upitniku pristanak da se fotografija, ime i prezime njegovog deteta pojavi u Godišnjaku).  U svakom slučaju, ovo je jedinstven suvenir iz kampa.

ISHRANA

Jedno od osnovnih opredeljenja članova Avantura parka je zdrav život i zdrava ishrana. Sve to pokušavamo da prenesemo i na naše kampovce. Deca imaju tri obroka i jednu užinu dnevno. Hrana je raznovrsna, sveže pripremljena, sa obiljem povrća, mesa i salate. Užina je bazirana na sezonskom voću. Ukoliko neko dete, iz zdravstvenih razloga, ima posebne potrebe u vezi sa ishranom, roditelj/staratelj to mora jasno da navede u upitniku, koji će pažljivo pročitati i popuniti. Naročito je važno da se u pisanoj formi naglase sve vrste hrane i napitaka koje izazivaju alergiju kod deteta. Pored redovnih obroka, deca u okviru kantine kampa mogu kupiti sladoled, hladne napitke i zdravije vrste grickalica i slatkiša po povlašćenim cenama. Svako dete koje ne pojede ceo obrok (a da na njega nije alergično) ima zabranu kupovine sladoleda, slatkiša i grickalica do sledećeg obroka (crna lista).

JEZIK

Glavni jezik u kampu je srpski, a drugi jezik je engleski.

NOVČANIK I DŽEPARAC

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je najbolje da deca ne čuvaju novac kod sebe. Prilikom dolaska u kamp roditelji/staratelji će detetov džeparac predati sekretaru kampa. Od te sume će detetu biti odbijen iznos koji potroši kupovinom u kantini. O detaljima kupovine svakodnevno se vodi precizna evidencija. Na kraju smene višak novca se vraća roditeljima. Ukoliko dete pre kraja smene potroši svoj džeparac sekretar kampa će pozvati roditelje/staratelje kako bismo dobili eventualno odobrenje za povećanje iznosa džeparca. Potrošena razlika biće regulisana na kraju smene, kad roditelji/staratelji dođu po dete. U praksi se pokazalo da je optimalan iznos džeparca oko 2000 din.

MEDICINSKA POMOĆ

Detetov zdravstveni upitnik popunjavaju roditelji/staratelji. Ovaj dokument sadrži sve podatke koji su bitni za zdravlje deteta. Roditelji/staratelji su dužni da nam ostave broj telefona koji će biti dostupan u svako doba dok dete boravi u kampu. Na Adi Ciganliji, u blizini kampa se nalazi dežurna ambulanta. U Avantura parku je u svakom momentu na raspolaganju automobil da se u slučaju nezgode dete u najkraćem vremenskom roku preveze do ambulante ili hitne pomoći (ako je u pitanju veća povreda ili noću, kada u ambulanti na Adi Ciganliji nema dežurstava). Proteklih godina nismo imali ovakve situacije, ali ništa ne želimo da prepustimo slučaju.

ODEĆA, PRTLJAG I VREDNE STVARI

Ovo je podsetnik nekih od stvari koje su poželjne: donji veš, majica, šorts, kupaći kostim, trenerka, jakna, patike, čarape, sandale, papuče, pidžama, peškir, naočare za sunce, kao i pribor za ličnu higijenu (četkica, pasta i konac za zube,  šampon, sredstvo protiv insekata, krema sa zaštitnim faktorom). Roditelji treba da spakuju svoje dete u skladu sa detetovim potrebama, navikama i godišnjim dobom. U kampu ne postoji poseban prostor za čuvanje garderobe. Stvari su u šatorima u kojima deca spavaju. Poželjno je da se na etiketama svakog komada garderobe permanentnim markerom ispiše ime i prezime ili inicijali deteta, da ne bi došlo do zamena garderobe među decom. U kamp ne treba donositi vredne i skupocene stvari. Osoblje kampa nije odgovorno u slučaju gubitka, krađe ili bilo kakvog oštećenja istih. Po dolasku u kamp, svako dete, pored zaduženja redovnom opremom, dobija majicu i kačket kampa koje zadržavaju kao uspomenu. Pronađene izgubljene stvari posle kampa čuvamo 7 dana, posle toga više nismo odgovorni za njih.

OSIGURANJE

Kamp obezbeđuje osnovno osiguranje, koje podrazumeva isplatu određene sume novca od strane osiguravajuće kuće, ako dođe do neželjenih situacija. Osiguranje je uračunato u cenu kampa.

PRIJEM I OTPUST DECE

Prijem dece u kamp je svakog ponedeljka od 7h do 7 i 30h. Za sve koji dolaze motornim vozilom potrebno je dostaviti broj registarskih tablica najkasnije dva dana pre početka smene na telefon 064/8210218. Otpust dece iz kampa je organizovan svake nedelje u 17h, kada počinje priredba na kojoj deca prikazuju neke od veština koje su stekla tokom boravka u kampu.

PRIBOR I OPREMA

Prilikom dolaska, deca zadužuju sledeće stvari: podlošku, vreću za spavanje, pamučnu podvreću, jastuk sa pamučnom jastučnicom i komplet za jelo ( čutura sa tri posude + tacna + kašika + viljuška). Dužnost roditelja je da pregledaju ispravnost zadužene opreme, potpišu revers i upozore decu da će u slučaju gubitka ili oštećenja opreme morati da nadoknade štetu prema važećem cenovniku SO Avantura park. Deca nisu u obavezi da zadužuju svu navedenu opremu, već mogu koristiti i svoju (ukoliko je poseduju), ali to neće umanjiti cenu kampa. Sva oprema koju deca dobijaju, označena je sa brojevima, kako ne bi došlo do zamene.

PSIHOFIZIČKE I OBRAZOVNE VREDNOSTI KOJE DOPRINOSE RAZVOJU DETETA

-       Uče se pravilima;

-       Otkrivaju svoje granice;

-       Učestvuju, biraju i odlučuju;

-       Preuzimaju odgovornost;

-       Uče se da slušaju i budu slušani;

-       Uče se da poštuju i budu poštovani;

-       Uče se da prihvataju različitost drugih, bez osuđivanja;

-       Razvijaju svest o svom, kao i zdravlju drugih;

-       Razvijaju motoričke sposobnosti, snagu i kondiciju

-       Solidarišu se i osećaju zadovoljstvo života u zajednici;

-       Podižu svest o očuvanju životne sredine;

-       Razvijaju i jačaju samopouzdanje i samostalnost;

-       Uspostavljaju nova prijateljstva.

SLOBODA ODLUČIVANJA

Učesnici kampa moraju da poštuju pravila poput pravila o ličnoj i zajedničkoj higijeni, rasporedu aktivnosti, upotrebi zaštitne opreme, ponašanju i ophođenju prema drugim učesnicima i td. Ukoliko imaju strah od određenih aktivnosti poput prelaska preko prepreka na drveću, ronjenja na dah, plivanja i slično, kampovci nisu obavezni da učestvuju u tim aktivnostima. U takvim slučajevima instruktori će ih bodriti i hrabriti da savladaju i prevaziđu svoje strahove, ali ih neće prisiljavati na nešto što ne žele. Iz ovoga nisu isključene fizičke aktivnosti poput pešačenja, trčanja, jutarnje gimnastike, trim poligona i sl. (izuzev onih koji imaju zdravstvenu poštedu).

SPAVANJE

Kamp obezbeđuje: šator, podlošku, vreću za spavanje, pamučnu podvreću, jastuk sa pamučnom jastučnicom i lampu. I tokom noći, deca su pod stalnim nadzorom instruktora.

TOALETI

Postoje zidani muški i ženski toalet u neposrednoj blizini šatora (udaljenost oko 50m). Bez obzira na doba dana i noći instruktori prate decu do toaleta. Avantura park obezbeđuje toalet papir.

TUŠEVI

Pored javnih tuševa u neposrednoj blizini kampa, u samom kampu postoji tuš sa toplom vodom i česme sa umivaonicima i tečnim sapunom.